5 Soorten Huurkosten: Moet je ze wel of niet betalen?
Een woning huren in Amsterdam is al uitdagend genoeg. Maar daarnaast krijg je vaak te maken met verschillende kosten die je mogelijk moet betalen. In dit artikel leggen we uit of deze kosten daadwerkelijk gerechtvaardigd zijn, en zo ja, welk bedrag redelijk is om te betalen. Heb je andere kosten tegengekomen die niet in dit lijstje staan? Laat het ons dan weten, dan voegen we ze graag toe!
Bemiddelingskosten zijn al jarenlang een gebruikelijke praktijk bij het huren van woningen. Toch heeft de wet bepaald dat een (verhuur)makelaar niet twee heren mag dienen. Dit betekent dat een makelaar die een woning in de verhuur heeft, alleen de verhuurder mag vertegenwoordigen en jou als huurder geen commissie mag rekenen.
Als je de makelaar specifiek hebt gevraagd om voor jou te zoeken, dan kunnen ze wel een commissie rekenen, maar dat geldt alleen voor woningen die ze niet zelf in beheer hebben. De wet is op dit punt echter niet altijd even duidelijk. Als je bezwaar maakt tegen deze kosten, kan een rechter uiteindelijk een uitspraak doen. In eerlijkheid: als een makelaar veel werk voor je doet en niet aan de verhuurder verdient, kan het redelijk zijn om deze kosten te betalen.
Maar, als een makelaar voor een woning die hij/zij zelf in portefeuille heeft kosten wil berekenen, kan het verstandig zijn ze achteraf terug te vragen. Je kunt dan het artikel 7.417 BW aanhalen. Gelukkig zijn de meeste makelaars eerlijk en hanteren ze geen ongepaste kosten.
Administratiekosten zijn toegestaan, maar moeten wel in verhouding staan tot de geleverde inspanning. 1 maand huur als administratiekosten is absoluut niet redelijk en kun je zonder problemen weigeren. Een redelijke administratiekost ligt vaak tussen de €50 en €200.
Heb je twijfel over de hoogte van de kosten? Vraag dan om een specificatie van de administratiekosten, zodat ze duidelijk kunnen maken waarvoor je betaalt. Vaak kun je hier afspraken over maken, zodat je niet onterecht teveel betaalt.
Overnamekosten zijn kosten die je betaalt aan de vorige huurder voor spullen die zij achterlaten, zoals meubels, apparatuur of andere accessoires. Het is echter niet verplicht om deze kosten te betalen als je de spullen niet wilt overnemen.
Als de woning ongemeubileerd is, kun je gewoon je eigen meubels meenemen. Het is dus belangrijk om van tevoren goed te bekijken of de overgenomen spullen iets voor jou zijn, en of het bedrag redelijk is voor wat je krijgt. Als je geen interesse hebt, kun je de overnamekosten weigeren.
Het betalen van een borgsom is standaard bij het huren van een woning. De borgsom bedraagt meestal 1 tot 3 keer de maandhuur. Ons advies: probeer altijd te onderhandelen voor 1 maand huur en maximaal 2 maanden te betalen. Tenzij de woning extreem luxe is ingericht, kun je normaal gesproken met een borg van 1 of 2 maanden wegkomen.
Zorg ervoor dat je een bewijs ontvangt van de betaling van de borg en dat er duidelijk wordt vastgelegd hoe en wanneer de borg wordt terugbetaald bij vertrek. Omdat er geen specifieke wetgeving is over borgsommen, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Gewoonlijk krijg je de borg (min eventuele schade) binnen 1 maand terug.
Vroeger was het gebruikelijk om sleutelgeld te betalen voor de overdracht van sleutels. Vandaag de dag is dit niet meer standaard en eigenlijk ook niet toegestaan. Huur kan niet plaatsvinden zonder de overdracht van sleutels, en dus zou je geen extra kosten voor sleutels moeten betalen.
Wat wel mogelijk is, is dat een verhuurder een borg vraagt voor de sleutels, maar dit wordt normaal gesproken gewoon onderdeel van de algemene borgsom die je betaalt voor de woning. Zorg ervoor dat dit duidelijk is in de overeenkomst.
Nu je weet wat je wel en niet moet betalen bij het huren van een woning, is het tijd om de zoektocht naar je ideale woning makkelijker te maken. Casae helpt je door de talloze huurwoningen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en andere grote steden voor je te scannen. Geen zorgen over verborgen kosten of oplichters – bij Casae vind je alleen betrouwbare woningen.
Vind vandaag nog de perfecte woning! Heb je je ideale plek gevonden? Zet de volgende stap met een Premium Account. Maak snel en eenvoudig je account aan, zonder abonnementen of verplichtingen – je betaalt éénmalig voor toegang tot het platform.
Casae – Jouw betrouwbare partner in het vinden van een huurwoning!