Wettelijke Huurverhogingen per 1 Januari 2025: Wat Jij Moet Weten
Na een roerig jaar voor de vastgoedmarkt, kijken woningbeleggers en huurders in 2025 opnieuw uit naar de aangekondigde huurverhogingen. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft op dinsdag 17 december 2024 de maximale huurprijsstijgingen voor 2025 bekendgemaakt. De huurverhogingen blijven voor verschillende segmenten variëren, zoals hieronder beschreven:
Voor sociale huurwoningen blijft de maximale huurverhoging tot 1 juli 2025 hetzelfde als de verhoging per 1 juli 2024, namelijk 5,8%. Dit percentage geldt ook voor kamers, woonwagens en standplaatsen. Vanaf 1 juli 2025 wordt dit percentage teruggebracht naar 5%.
In de toekomst, vanaf 2026, wordt de huurverhoging voor sociale huur gekoppeld aan de gemiddelde inflatie over drie jaar. Deze aanpassing zorgt ervoor dat huurders beter kunnen inschatten wat de verhoging elk jaar zal zijn. Zo worden huurprijzen minder fluctuerend en komt er meer stabiliteit voor huurders. De exacte details worden nog wettelijk vastgelegd.
Voor middenhuurwoningen is de maximale huurverhoging ook gebonden aan de cao-loonontwikkeling. Dit houdt in dat de huurprijs alleen mag stijgen als het inkomen van huurders eveneens stijgt. De verhoging van 7,7% voor 2025 komt voort uit de cao-loonontwikkeling van 6,7% van het afgelopen jaar, met een opslag van 1% die verhuurders bovenop dit percentage mogen rekenen. Deze regeling zorgt ervoor dat de huurprijsstijging gekoppeld blijft aan de economische omstandigheden, waardoor het voor huurders betaalbaarder blijft.
In de vrije sector geldt een andere regeling: verhuurders mogen de huurprijs verhogen met het laagste van de cao-loonontwikkeling of de inflatie (CPI-index). Ze mogen daarbovenop 1% optellen. In 2024 was de inflatie 3,1%, terwijl de cao-loonontwikkeling 6,7% bedroeg, waardoor de inflatie de basis is voor de huurverhoging in 2025. Het maximale percentage voor de vrije sector is dus 4,1%, en dit geldt ook voor ligplaatsen voor woonboten.
De werkelijke huurverhoging die huurders daadwerkelijk gaan betalen, hangt af van wat er in hun huurovereenkomst is opgenomen. Als de overeenkomst een hogere indexering toestaat, moet de verhuurder zich aan de wettelijke maximumbepalingen houden. Als de huurovereenkomst een lagere indexering toestaat, dan zal de huurverhoging lager uitvallen, gebaseerd op die lagere berekening.
Wat betreft het bepalen van de sector (sociale huur, middenhuur of vrije sector) voor een woning, hangt dit af van de huurprijs bij het afsluiten van de huurovereenkomst en de liberalisatiegrens voor dat jaar. Belangrijk om te weten is dat per 1 juli 2024 het stelsel van gereguleerde huurprijzen is uitgebreid, waardoor ook middenhuurwoningen (met 144 tot 187 punten) onder dit stelsel vallen.
Het is dus belangrijk om goed te begrijpen in welke sector je woning valt en hoe dit van invloed kan zijn op je huurverhoging in 2025. Of je nu in de sociale huur, middenhuur of vrije sector woont, de wettelijke huurverhoging heeft directe invloed op je maandlasten. Zorg ervoor dat je huurovereenkomst duidelijk is over de voorwaarden voor huurverhogingen en dat je op de hoogte bent van de specifieke regels die voor jouw situatie gelden.
Heb je vragen over de huurmarkt of ben je op zoek naar een woning die past bij jouw budget? Casae staat voor je klaar. Of je nu een betaalbare huurwoning zoekt in de vrije sector of middenhuur, wij helpen je om de juiste keuze te maken!
Schrijf je in bij Casae en vind de woning die bij jou past!